הדרכת הורים לילדים בעלי הפרעות קשב

מפוריות להורות ועוד... - דפנה זהבי

 

כלים להתמודדות עם ילדים בעלי הפרעות קשב

התמודדות עם ליקויי למידה והפרעות קשב וריכוז מעמיס קשיים על הילד שסובל מבעיות אלו ועל משפחתו. מצד אחד, הילד חווה קשיים בלימודים ובחיי היומיום, נמצא כל הזמן בתחושה שהוא אינו מצליח לעמוד בציפיות, וגם אם אובחן כבעל הפרעות קשב וריכוז וליקויי למידה הוא פעמים רבות לא מובן מספיק על ידי המשפחה ובית הספר, ובמקרים רבים חווה גם בעיות חברתיות נוספות.

מצד ההורים והמשפחה המקיפים את הילד, הפרעות הקשב והריכוז שלו מייצרות גם אצלם קשיים רבים. התמודדות יומיומית עם קושי בהקשבה, עם אי סדר ועם קושי לעמוד במשימות ולבצע מטלות, ואף לקיחת אחריות. ההורים מוצאים את עצמם פעמים רבות מתוסכלים וכועסים על הילד, מבקרים אותו ומענישים אותו.

לתגובה הורית כזאת יש בדרך כלל שתי השלכות עיקריות – האחת היא תחושת אשמה תמידית, על הקושי שלהם להכיל לפעמים את הקשיים של הילד, אולי גם על התגובות שלהם לקשיים שלו, והשניה היא שכל מה שהם אומרים עלול לחלחל לתפיסת הילד את עצמו ולהתווסף לתחושות כישלון  שגם ככה יש לו, ולהשפיע מאוד על הדימוי העצמי שלו.

 

מה זה אימון משפחתי לליקויי למידה והפרעות קשב וריכוז.


אימון אישי – כולנו יודעים מהו – כולל מאמן שמלווה את הילד או את המבוגר מספר מסוים של פגישות, שבהן הוא נותן לו כלים להתגבר על הקשיים שהפרעות הקשב והריכוז מייצרות אצלו ואסטרטגיות לעקוף את החולשות שלו ולמצות את הפוטנציאל בכל תחום שירצה. בנוסף, תורם האימון מאוד להעלאת הביטחון העצמי של המתאמן, המרגיש סוף-סוף שהוא מצליח להתגבר על הקשיים ולא להיכנע להם ולתת להם לנהל את שגרת חייו.

אבל האימון של הילד לא תמיד מספיק בפני עצמו; המשפחה כולה צריכה לקבל כלים להתמודדות עם המצב כדי שיוכלו לעזור להתמודדות של הילד וכדי שיצליחו להבין יותר טוב אותו ואת עצמם בתוך הסיטואציה. אימון משפחתי מתחיל בהבנה של הקשיים של הילד מול המסגרות השונות ומול המשפחה, ובהבנת הקשיים של המשפחה מולו.

תפקיד המשפחה בתהליך הוא מצד אחד לעזור לילד ביישום פרקטיקות שהוא מקבל באימון, ומצד שני לקבל כלים שיעזרו להם לתמוך, לעודד, לחזק את הביטחון גם בנקודות הצלחה וגם ברגעים קשים יותר. ככל שהתהליך יתקדם, הילד יתחזק מבחינת הדימוי העצמי והביטחון האישי שלו, ילמד כיצד להתנהל מול הקשיים שמציבות מולו הפרעות הקשב והריכוז, וגם היחסים בתוך המשפחה והתקשורת ישתפרו ויוסיפו להתקדמות התהליך ולהמשך התמודדות מוצלח גם לאחריו.

תהליך אימון משפחתי, יחד עם שיתוף פעולה של המשפחה עם בית הספר ועם שאר המסגרות המחנכות או מטפלות בילד הוא מהותי להצלחת התהליך. בתום המפגשים שנקבעו לתהליך האימון, תוכלו לראות איך, אף על פי שהקשיים עדיין קיימים, הילד ואתם יודעים למצוא את הדרכים להתגבר עליהם ולהתנהל יחד בצורה שתפיק את המקסימום מהפוטנציאל של הילד.
שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn